Να διωχθεί για κακούργημα ο δράστης της θανάτωσης ελαφιού στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής της Κερκίνης, ζήτησε με αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σερρών με κοινοποίηση στον Εισαγγελέα Προστασίας Ζώων Αθηνών, στην αρμόδια Αντιεισαγγελέα του Α.Π. κ.Μασούρα, στο τοπικό Α.Τ. που χειρίζεται την υπόθεση και στη ΓΑΔΑ στο τμήμα Προστασίας ζώων η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.
Η αναφορά:
Πρόσφατα συνελήφθη κυνηγός για τη θανάτωση ελαφιού μέσα στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής της Κερκίνης. Η θέση της Ομοσπονδίας είναι ότι σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ. 1 περ. Β του Νόμου 4830/2021 ορίζεται ως κακούργημα η θανάτωση ζώου με πρόθεση και προβλέπεται ποινή κάθειρξης από 5 έως 10 έτη και χρηματικό πρόστιμο 50.000 ευρώ.
Ο συγκεκριμένος κυνηγός πρέπει να διωχθεί για κακούργημα καθώς το ελάφι δεν είναι θήραμα αλλά καλύπτεται από τις προβλέψεις του Ν. 4830/21.
Περαιτέρω σύμφωνα και με τη Γνωμοδότηση 50/2023 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ορίστηκε ότι ο Νόμος 4830/2021 αποτελεί πλαίσιο προστασίας για κάθε έμβιο ον που συναισθάνεται και κινείται σε ξηρά, αέρα και θάλασσα.
Η απαγόρευση του κυνηγιού του κόκκινου ελαφιού (Cervus elaphus) στις Σέρρες – όπως και σε όλη την Ελλάδα – ισχύει εδώ και πολλές δεκαετίες.
Συγκεκριμένα:
Σήμερα, το κόκκινο ελάφι παραμένει αυστηρά προστατευόμενο είδος, καθώς ο πληθυσμός του είναι εξαιρετικά περιορισμένος στην Ελλάδα.
Πρόσφατα υπήρξε ανάλογη περίπτωση με θανάτωση ελαφιού στην Ρόδο τον Οκτώβρη του 2024, όπου τελικά ο δράστης παραπέμπεται για κακούργημα
Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε ότι και στην περίπτωση της θανάτωσης του ελαφιού στις Σέρρες, ο δράστης πρέπει να παραπεμφθεί για κακούργημα.
