Εγκαλεί το ΔΙΚΕΠΑΖ η Ειδική Γραμματεία Ζώων Συντροφιάς, μετά την επιστολή-καταγγελία της ΠΦΠΟ σχετικά με τις αποφάσεις ευθανασίας
Σε συνέχεια της καταγγελίας που στείλαμε για την επιστολή του ΔΙΚΕΠΑΖ με το οποίο ενημέρωνε το Δήμο Κρωπίας για την απόφαση να προχωρήσουν σε ευθανασία δύο ζώων παρότι δεν είχαν κριθεί ως επιθετικά
υπήρξε ηχηρή απάντηση της Ειδικής Γραμματείας με την οποία ζητάει άμεση ανάκληση της απόφασης του ΔΙΚΕΠΑΖ και ταυτόχρονα ζητάει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να διερευνηθούν τυχόν πειθαρχικές ή ποινικές παραβάσεις.
Ουδείς υπεράνω του Νόμου..
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ότι η Ειδική Γραμματεία ενημερώνει όλους τους Δήμους της χώρας τι ακριβώς ισχύει σχετικά με τον χαρακτηρισμό ενός ζώου ως “επιθετικού”, βάζοντας έτσι ένα τέλος στους αυθαίρετους χαρακτηρισμούς που όπως όλοι ξέρουμε είναι πάγια τακτική όσων θέλουν να ξεφορτωθούν αδέσποτα ζώα.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που λύνει τα χέρια σε όλους τους φιλόζωους στη χώρα οι οποίοι “εκβιάζονται” από τους οικείους Δήμους είτε να αποφασίσουν για ευθανασίες είτε να αναλάβουν με δικά τους έξοδα τον εγκλεισμό ζώων τα οποία στην πραγματικότητα δεν είναι επικίνδυνα.
Σύμφωνα με την επιστολή του Ειδικού Γραμματέα κ.Χρυσάκη:
“Ο χαρακτηρισμός και η διαχείριση επικίνδυνου ζώου συντροφιάς, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία έχει ως εξής: Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς, είναι εκείνο που εκδηλώνει επανειλημμένα απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα χωρίς να απειληθεί, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και, σύμφωνα με γνωμάτευση κτηνιάτρου, δε θεραπεύεται (παρ. 14 του άρθρου 2 του ν.4830/21).
Ο ανωτέρω χαρακτηρισμός βασίζεται σε συγκεκριμένα και ιδιαιτέρως αυστηρά κριτήρια.
Για να δοθεί ο χαρακτηρισμός«επικίνδυνο» σε ένα ζώο συντροφιάς πρέπει λοιπόν να συντρέχουν ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ οι εξής προϋποθέσεις:
α) Το ζώο να εκδηλώνει την επιθετικότητά του είτε προς άλλα ζώα , είτε προς τους ανθρώπους, χωρίς να δεχθεί πρόκληση. Δηλαδή χωρίς καμία αφορμή, χωρίς να δεχθεί το ίδιο επίθεση, χωρίς να χτυπηθεί ή να εκδιωχθεί δια της βίας, χωρίς να ενοχληθεί στον χώρο που διαβιεί ή σιτίζεται δια οποιουδήποτε τρόπου, εντελώς απρόκλητα.
β) Η επιθετική συμπεριφορά θα πρέπει να λαμβάνει χώρα κατ’ επανάληψη, δηλαδή τουλάχιστον άνω των τριών διαδοχικών φορών. Ειδικότερα:
Ζώο που εκδηλώνει επιθετική συμπεριφορά μια φορά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επιθετικό.
Ζώο που εκδήλωσε επιθετική συμπεριφορά υπερασπιζόμενο -ως αρχηγός- την αγέλη του ή τον χώρο του, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επιθετικό.
Ζώο που εκδήλωσε επιθετική συμπεριφορά κατά τη σίτιση και από ένστικτο αυτοσυντήρησης, δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί επιθετικό.
Ζώο τραυματισμένο που νιώθει πόνο και φόβο και εκδηλώνει επιθετική συμπεριφορά, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επιθετικό.
Ζώο που αμύνεται σε επίθεση άλλων ζώων ή ανθρώπου δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επιθετικό.”