Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ), που εκπροσωπεί 70 φιλοζωικά σωματεία από όλη την Ελλάδα, συνεργάζεται μαζί τους και προσφέρει υποστήριξη για σίτιση, περίθαλψη άρρωστων και κακοποιημένων ζώων, υιοθεσίες, στειρώσεις κ.ά.
Συνεργάζεται επίσης:
Με Περιβαλλοντικές Οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, της άγριας ζωής και των βιότοπων στην Ελλάδα και με φιλοζωικές οργανώσεις στο εξωτερικό.
Με την ΕΛ.ΑΣ και τη Δημοτική Αστυνομία για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου προστασίας των ζώων.
Με εισαγγελείς για την εκδίκαση καταγγελιών και μηνύσεων κατά ομάδων ή ατόμων που παραβιάζουν τη νομοθεσία για τα ζώα.
Με Δήμους και Περιφέρειες για τις ανάγκες προστασίας και διαχείρισης των ζώων και για την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων.
Με διάφορα Υπουργεία, όπως Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Μεταφορών & Δικτύων, Δικαιοσύνης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εσωτερικών, Εθνικής Άμυνας και φυσικά την Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του ΥΠΕΣ.
Τον Οκτώβριο του 2023, η ΠΦΠΟ ζήτησε από τον Πρωθυπουργό και τα αρμόδια Υπουργεία, τη συγκρότηση μιας διεπιστημονικής ομάδας εργασίας (taskforce) και τη δημιουργία πρωτοκόλλων και σχεδίων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, τα οποία να περιλαμβάνουν την προστασία και των ζώων εκτός των ανθρώπων.
Πρόκειται για πρωτόκολλα που στην περίπτωση φυσικών καταστροφών θα περιλαμβάνουν μέτρα πρόληψης και διάσωσης διαφορετικών ειδών ζώων.
Το Φεβρουάριο του 2024 η ΠΦΠΟ παρέδωσε πρωτόκολλο ευζωίας για διευκόλυνση του ελέγχου των αστυνομικών οργάνων της Χώρας, στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίας Τάξεως, μετά από συζήτηση επί του θέματος αυτού.
Τον Δεκέμβριο του 2023 σύναψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας με την Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Ελλάδος.
Επιπλέον, ανέκαθεν η ΠΦΠΟ στόχευε και επιδίωκε την εισαγωγή της φιλοζωίας στα σχολεία, καθώς είχαν δημιουργηθεί εκπαιδευτικά προγράμματα και είχαν εκπαιδευτεί εθελοντές φιλοζωικών σωματείων – μελών της Ομοσπονδίας, προκειμένου να επισκέπτονται τα σχολεία και να υλοποιούν φιλοζωικά προγράμματα με μαθητές.
Μετά την ανάληψη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, στην ομάδα παιδείας της ΠΦΠΟ εντάχθηκαν έμπειροι εκπαιδευτικοί από τον χώρο της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έτσι είναι πλέον μια ιδιαίτερα ισχυρή και αποδοτική ομάδα.
Το Νοέμβριο του 2023 δημιουργήθηκε το Διασχολικό πρόγραμμα, Άτυπο Δίκτυο Φιλόζωων Σχολείων, με τίτλο «Προστασία και Φροντίδα Ζώων Συντροφιάς» https://pfpo.gr/to-diascholiko-programma-atypo-diktyo…/ .
Σκοπός του δικτύου είναι να συμβάλλει στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών διαβίωσης όλων των ζώων, ξεκινώντας από τα ζώα συντροφιάς. Επιπλέον, στόχοι είναι να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές/τριες και οι οικογένειές τους, αλλά και η ευρύτερη κοινωνία για τα δικαιώματα των ζώων & τις διεκδικήσεις για το περιβάλλον.
Στο δίκτυο γίνονται δεκτά σχολεία κάθε βαθμίδας και τύπου από όλη την Ελλάδα. Αρκεί η εγγραφή σε μια ηλεκτρονική φόρμα. Τα σχολεία μέλη δεν αναλαμβάνουν οικονομικές ή άλλου τύπου υποχρεώσεις ή δεσμεύσεις.
Στο δίκτυο συμμετέχουν ήδη 150 σχολεία από όλη την Ελλάδα και κάθε μήνα διοργανώνεται ένα δίωρο εξ αποστάσεως σεμινάριο, στο οποίο προσπαθούμε να καλύψουμε ποικίλα θέματα σχετικά με τη βιοποικιλότητα και το περιβάλλον. Πρωτίστως βέβαια, επιδιώκουμε να επιμορφώσουμε τους εκπαιδευτικούς των σχολείων στα προγράμματά μας.
Εκτός από τα προγράμματα στην Πλατφόρμα Δεξιοτήτων, έχουμε δημιουργήσει στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ εκπαιδευτικό υλικό που περιλαμβάνει 32 βιωματικά μαθήματα για την τάξη, και μπορεί να υλοποιηθεί σε κάθε τύπο σχολείου (νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο), κυρίως όμως στο δημοτικό.
Επίσης επιμορφώνουμε εθελοντές, οι οποίοι επισκέπτονται τα σχολεία, ώστε να είναι επαρκώς καταρτισμένοι κατά την υλοποίηση των εκπαιδευτικών δράσεων με μαθητές.
Η συμβολή της ΠΦΠΟ υπήρξε καθοριστική στην καθιέρωση από το Υπουργείο Παιδείας, της 4ης Απριλίου, που είναι Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας.
Στις 4 Απριλίου 2024 η Ομάδα Παιδείας της ΠΦΠΟ διοργάνωσε μια τεράστια εκδήλωση εξ αποστάσεως, στην οποία σε έξι διαφορετικές τηλεδιασκέψεις, ανάλογα με τη βαθμίδα, παρουσιάστηκαν από τα μέλη της Ομάδας Παιδείας τα φιλοζωικά προγράμματα σε 1200 περίπου σχολεία από όλη την Ελλάδα. Οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά συμμετείχαν με μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό. Ταυτόχρονα εθελοντές των φιλοζωικών σωματείων της ΠΦΠΟ από όλη την Ελλάδα, επισκέφτηκαν περίπου 200 σχολεία για υλοποίηση των φιλοζωικών προγραμμάτων.
Η ΠΦΠΟ συνεχίζει να διεκδικεί την εισαγωγή της φιλοζωίας στην εκπαίδευση γιατί πιστεύει ότι μόνο η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των παιδιών και των νέων που θα είναι οι αυριανοί πολίτες, μπορεί να αλλάξει στερεότυπα σχετικά με τα ζώα που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία.
Ο αγώνας για τα δικαιώματα όλων των ζώων, για την εκμηδένιση του αριθμού των αδέσποτων ζώων και για την προστασία της βιοποικιλότητας δεν θα σταματήσει ποτέ εκ μέρους της ΠΦΠΟ.