Aθλιες οι συνθήκες στείρωσης αδέσποτων απο την ΕΔΚΕ και τον Δήμο Αν. Πηλίου

Share with your friends


Submit

 

Εξαιρετικά άθλιες οι συνθήκες κάτω απο τις οποίες πραγματοποιήθηκαν μαζικές στειρώσεις  52 αδέσποτων ζώων στις 18-19 Απριλίου στο Δήμο Ανατολικού Πηλίου απο την Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας ( Ε.Δ.Κ.Ε )   , που είχαν σαν αποτέλεσμα εκτός των άλλων και τον θάνατο 3 ζώων , ποσοστό εξαιρετικά υψηλό για τον αριθμό των στειρωθέντων ζώων .
Τεράστιες οι ευθύνες και των κτηνιάτρων και του  παντελώς απόντα Δήμου αφού :

1.Tα  προς στείρωση ζώα παρέμεναν μέσα σε υγρά κλουβιά μαζί με τα κόπρανα τους εκτεθειμένα σε υψηλές θερμοκρασίες την ημέρα και χαμηλές το βράδυ.
Τα κλουβιά έφεραν  εθελοντές πολίτες ενώ ο Δήμος δεν είχε καμία απολύτως υποδομή

2. ‘Αλλα από αυτά παρέμεναν δεμένα με αλυσίδες σε κάγκελα  επί ώρες ταλαιπωρούμενα αφάνταστα.

3.Τα εγχειρισμένα ζώα  παρέμεναν  απροστάτευτα απο τις καιρικές συνθήκες της μεγάλης ζέστης την ημέρα και των 7 βαθμών την νύκτα .

Χάρι στις προσπάθειες των εθελοντών πολιτών τα κλουβιά σκεπάστηκαν με χαρτόνια !!! για να προστατέψουν τα εγχειρισμένα ζώα , τα οποία έτρεμαν λόγω και της υποθερμίας απο την χειρουργική επέμβαση και του εξωτερικού κρύου .
Χάριν επίσης της προσπάθειας των εθελοντών κάποια απο αυτά απομακρύνθηκαν για να φιλοξενηθούν σε σπίτια .

4. Δεν γινόταν μέτρηση του βάρους των ζώων πριν την λήψη του αναισθητικού φαρμάκου.
Ορολογικός έλεγχος δεν έγινε καθόλου ούτε καν τεστ για την λεισμάνια και ερλείχια ,
Άρρωστα ή μη όλα οδηγούνταν στο χειρουργείο .

5. Ζώα  τρέμοντας επανέρχονταν απο την νάρκωση ενώ δεν είχε τελειώσει καν η ραφή της τομής

6. η επέμβαση σε ορισμένα λόγω της απειρίας των κτηνιάτρων διάρκούσε μέχρι και δύο ώρες!!!

7. Πολλά απο τα εγχειρισμένα ζώα φορτώθηκαν όλα μαζί  σε φορτηγό του Δήμου για να μεταφερθούν στα παλαιά σφαγεία  σε υπαίθριο χώρο σε συνθήκες ακατάλληλες για τη πρώτη μέρα νοσηλείας  .

8. Η αντιβίωση που δόθηκε ήταν μόνο για 3 ημέρες αντί των 5 που είχε συμφωνηθεί ενώ στους εθελοντές πολίτες δίνονταν οδηγίες απο τους κτηνιάτρους , ότι μπορουν να αφεθούν αμέσως στο δρόμο .
Η  μη τήρηση της νομιμότητας και η παντελής έλλειψη  συνθηκών  ευζωίας κατά την εγχείρηση και  την νοσηλεία των  δύστυχων ζώων κτύπησε κόκκινο .

Όσο κι αν καταβληθεί προσπάθεια  να διαψευστούν τα ανωτέρω  η αλήθεια δυστυχώς είναι αυτή που οι εθελοντές φιλόζωοι  είδαν και βίωσαν .
Η θέση των φορέων μας  είναι , ότι κάτω απο τέτοιες απαράδεκτες συνθήκες δεν θα πρέπει  επ’ ουδενί να γίνονται στειρώσεις , γιατί τα ζώα ταλαιπωρούνται σε βαθμό κακοποίησης .

Θεωρούμε οτι οι εθελοντές κτηνίατροι έχουν υποχρέωση να ακυρώνουν προγράμματα , όταν  οι συνθήκες  στείρωσης και νοσηλείας  δεν συνάγουν με την ευζωία των ζώων  ή θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή .

Έχουμε παρευρεθεί σε δεκάδες προγράμματα στειρώσεων από ευρωπαίους εθελοντές κτηνιάτρους και ποτέ δεν υπήρξε η παραμικρή παρατυπία που να βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των ζώων.

Φιλοζωικός  Σύλλογος Βόλου Φύση και Κόσμος

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία