Θεμελιώδεις Αρχές της Πανελλαδικής Φιλοζωικής κ Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο)

Θεμελιώδεις Αρχές της Πανελλαδικής Φιλοζωικής κ Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο)

Δεσμευτικό κείμενο για τα μέλη μας

ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ

Η ευθανασία θα πρέπει να διενεργείται όπως ακριβώς θα έπρεπε και στους ανθρώπους, δηλαδή μόνο στο τελευταίο στάδιο μιας ανίατης πάθησης με διαπιστωμένη πολυοργανική ανεπάρκεια ή πλήρους αποκοπής της σπονδυλικής στήλης που συνοδεύεται από έντονους πόνους.

Σε καμία άλλη περίπτωση δεν θεωρείται ότι η πράξη της θανάτωσης ζώου εμπίπτει στον όρο «ευθανασία».

ΥΙΟΘΕΣΙΑ

Οι υιοθεσίες αποτελούν ένα πολύ δύσκολο, άκρως υπεύθυνο και απολύτως συμβάλλον μέσον στην μη εγκατάλειψη ζώων από τον κηδεμόνα του.

Έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι όσο και αν η εικόνα που μας δίνει ο μέλλων κηδεμόνας είναι άριστη, μπορεί να πέφτουμε έξω και να καταδικάζουμε ένα ζώο το λιγότερο σε μη συνθήκες ευζωίας.

Βασικοί και απαράβατοι κανόνες για τα σωματεία μας για μια σωστή υιοθεσία:

ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΜΕ ΤΟ ΖΩΟ ΜΟΝΟ ΑΝ

  • Έχουμε ελέγξει το σπίτι, έχουμε κάνει διεξοδική συζήτηση με τον μέλλοντα ανάδοχο γύρω από τις απόψεις του για τα ζώα, τις συνθήκες που θα ζει το κατοικίδιο, τις είναι οι υποχρεώσεις του απέναντί του καθώς και τις αλλαγές στην ζωή που κηδεμόνα που θα επιφέρει η συγκατοίκηση.
  • Πάντα τον καλούμε να πληρώσει τα έξοδα που έχουμε ήδη καταβάλλει – αν τα έχουμε καταβάλλει – δηλαδή, εμβολιασμό, αποπαρασίτωση, τσιπ κλπ.
  • Σε περίπτωση που δεν τα έχουμε καταβάλλει εμείς, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΆ και ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ αναβολής, πηγαίνουμε μαζί με τον ανάδοχο σε κτηνίατρο, όπου πληρώνει αυτός το τσιπ, το εμβόλιο ή τα εμβόλια και την αποπαρασίτωση.
  • Άνθρωποι που δεν έχουν να πληρώσουν ή ζητούν πίστωση χρόνου, κατά 90% αποδεικνύονται ανεύθυνοι ιδιοκτήτες και δεν ρισκάρουμε να δώσουμε το ζώο.
  • Τυχόν επίκληση της οικονομικής κρίσης και μη δυνατότητα πληρωμής βασικών κτηνιατρικών πράξεων υποδηλώνει μη υπεύθυνο κηδεμόνα.
  • Αυστηρό συμβόλαιο υιοθεσίας με τις προϋποθέσεις που βάζουμε για την υιοθεσία, το οποίο και υπογράφει ευανάγνωστα ο μέλλων κηδεμόνας. Τέτοια συμβόλαια έχουμε δώσει αρκετές φορές σε δημοσιότητα στις φιλοζωικές οργανώσεις.
  • Αποδοχή του μέλλοντα κηδεμόνα επισκέψεων φιλικών και συμβουλευτικών –όχι ελεγκτικών- στο σπίτι του και βέβαια μετά από συνεννόηση του και διακριτικός έλεγχος, όσο μπορούμε πιο συχνά.
  • Παράδοση του πρωτόκολλου ευζωίας.
  • Όταν θεωρούμε ότι βρήκαμε κάποιον «σωστό» κηδεμόνα σε άλλη πόλη ή νομό ΠΑΝΤΑ αναθέτουμε σε άλλη φιλοζωική οργάνωση να ελέγξει και να γίνουν τα όσα παραπάνω αναφέραμε, ότι πρέπει να κάνουμε εμείς, όταν η υιοθεσία γίνεται στην πόλη μας.
  • Η παράδοση του ζώου γίνεται πάντα στο σπίτι του ιδιοκτήτη και αφού έχουν τηρηθεί ΟΛΑ τα ανωτέρω.

ΣΤΕΙΡΩΣΗ

Η στείρωση είναι υποχρεωτική και αναγκαία προϋπόθεση για την υιοθεσία ζώων, λόγω της κατάστασης με τα αδέσποτα που υπάρχει στην Χώρα μας.

Υποχρεωτική συμφωνία-δέσμευση του κηδεμόνα στο συμβόλαιο υιοθεσίας για στείρωση του ζώου αν είναι κουτάβι με την βοήθεια και του συλλόγου, όταν έλθει η ώρα του, αν δε είναι ενήλικο το δίνουμε στειρωμένο ή το στειρώνει ο ιδιοκτήτης με έξοδα του, πριν το παραδώσουμε στο σπίτι του.

Αν δεν στειρώσει το κουτάβι καταγγέλλουμε την συμφωνία που κάναμε και παίρνουμε πίσω το ζώο, όσο δύσκολο και αν μας είναι αυτό.

Όταν γίνουν όλα τα ανωτέρω τότε και μόνο τότε παραδίδουμε το κατοικίδιο.

Τον βοηθάμε με τις επαφές που έχουμε με τους κτηνιάτρους που συνεργαζόμαστε για φιλοζωικές τιμές.

Προσοχή

Είναι προτιμότερο να αφήσουμε το ζώο στον δρόμο και να έχουμε εμείς την επιμέλειά του, παρά να εγκαταλειφθεί αργότερα, να γεννήσει κοκ. Μόνο έτσι κάνουμε πράξη τα όσα διακηρύσσουμε και παλεύουμε θεωρητικά.

Τα παραπάνω αφορούν τις υιοθεσίες στην Ελλάδα. Όταν αφορά την υιοθεσία σε άλλη χώρα της Ε.Ε. τα παραπάνω γίνονται από τις συνεργαζόμενες στο εξωτερικό φιλοζωικές οργανώσεις οι δε υιοθεσίες και εκεί πρέπει να γίνονται με διαδικασίες διαφανείς.

Η συμβολή μας στην αλλαγή της νοοτροπίας και της αντίληψης για τα ζώα περνάει μέσα από τον καθένα μας και φυσικά και πρωτίστως μέσα από τις φιλοζωικές οργανώσεις.

Υιοθεσίες με άλλες συνθήκες που δεν περιλαμβάνουν τα ανωτέρω δεν θα πρέπει να γίνονται.

Αποτελούν στη πράξη, όσο και αν μας ενοχλεί κάτι τέτοιο, ξεφόρτωμα και συμβολή στην συνέχιση των γεννήσεων χιλιάδων ζώων και στην εγκατάλειψή τους.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΩΑ

Δεν νοείται φιλοζωική οργάνωση καθότι δεν ανταποκρίνεται στην έννοια της φιλοζωίας – που να ασχολείται μόνο με τους σκύλους και τις γάτες ή περιστασιακά μόνο με τα υπόλοιπα ζώα.

Η συνεχής ενασχόληση και η προστασία όλων των ζώων είναι θεμελιώδης αρχή της Ομοσπονδίας και κατ’ επέκταση και των συλλόγων μελών της.

Τα μέλη της Ομοσπονδίας θα πρέπει να υιοθετούν και προωθούν τις αρχές του βιγκανισμού και της χορτοφαγίας και να προχωρούν σε δράσεις ενημέρωσης του κόσμου.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ Π.Φ.Π.Ο

Η Ομοσπονδία είναι θεσμικό όργανο και όχι ελεγκτικό, δεν παρακολουθεί τι κάνει το κάθε μέλος της.

Είναι θέμα συνείδησης και υπευθυνότητας του κάθε μέλους της ΠΦΠΟ να ακολουθεί συνειδητά και μετά πλήρους γνώσεως και συμφωνίας τις παραπάνω θέσεις που ταυτόχρονα αποτελούν και και τις θεμελιώδεις αρχές της.

Η Ομοσπονδία βάσει του καταστατικού της οφείλει να παρέμβει σε περιπτώσεις διαπιστωμένης παραβίασης των αρχών της.

Τα παραπάνω δεν επιδέχονται έκπτωσης διότι αποτελούν τον ηθικό κώδικα λειτουργίας της Ομοσπονδίας μας.

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία