ΠΡΟΣ:
Υπουργό ΥΠΕΝ κον Σταύρο Παπασταύρο,
Υφυπουργό ΥΠΕΝ κον Νίκο Τσιάφα
Γ.Γ.Δασών κον Ευστάθιο Σταθόπουλο
ΘΕΜΑ: “Εμπλουτισμοί” οικοσυστημάτων με ξενικά υβρίδια
Αξιότιμοι κύριοι,
Στην Λήμνο είχε εισαχθεί από την Ιβηρική χερσόνησο πριν άγνωστο χρονικό διάστημα το είδος του αγριοκούνελου. Οι συνέπειες στην φύση από την εισαγωγή αυτού του ξενικού είδους, είναι ορατές σήμερα, με τεράστιες εκτάσεις να έχουν ήδη ερημοποιηθεί κυρίως στις κεντρικές και βορειοανατολικές πλευρές του νησιού. Η εξάπλωση του είδους συνεχίζεται.
Το Υπουργείο είναι καλός γνώστης του γεγονότος ότι η αγροτική οικονομία του νησιού πλήττεται ανεπανόρθωτα. Οι γεωργικές αποζημιώσεις που δόθηκαν για τα αγριοκούνελα από τον ΕΛΓΑ για τα έτη 2007-2022 ανέρχονται σε ποσά άνω των 7.000.000 ευρώ, ήτοι άνω των 450.000 ευρώ ετησίως
(Zevgolis, Emmanoulidou, Lekka, Limnioti 2025).
Κανένα μέτρο δεν έχει καταστεί αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των αγριοκούνελων. Το κυνήγι έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικό. Η αλεπού, ως φυσικός επίγειος εχθρός, έχει ήδη εξολοθρευθεί από κυνηγούς και κτηνοτρόφους είτε για λόγους κυνηγιού είτε για
λόγους προστασίας της ορνιθοτροφείας.
Από τοπικό ΜΜΕ της Λήμνου, ενημερωθήκαμε για απελευθέρωση ξενικών υβριδίων φασιανών από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Λήμνου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα στις 5-10-24, οι φασιανοί προέρχονται από το εκτροφείο της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Αρχιπελάγους.
5-10-24
Εμπλουτίζονται με φασιανούς οι βιότοποι της Λήμνου με πρωτοβουλία του Κυνηγετικού Συλλόγου (https://www.limnosfm100.gr/…/75116-emploutizontai-me…)
Στις 11-3-25 δημοσιεύθηκε βίντεο με την απελευθέρωση των φασιανών:
Το ξενικό είδος του φασιανού εισάγεται εδώ και κάποια χρόνια στην Λήμνο μέσω των εκτροφείων της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Αρχιπελάγους. Πρόκειται περί εκτρεφόμενου υβριδίου, το οποίο δεν έχει φυσικούς εχθρούς στην εν λόγω περιοχή.
Το είδος έχει εξαπλωθεί στις γύρω περιοχές και η ενημέρωσή μας είναι ότι δημιουργεί σοβαρές ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες (επισυνάπτουμε φωτογραφίες από παράπονα αγροτών που
καταγράφηκαν σε κοινωνικά δίκτυα). Επίσης, δεν υπάρχει επίγειος φυσικός εχθρός του φασιανού στην Λήμνο πλην των κυνηγών.
Ως σήμερα, τα θέματα Φύσεως και Ζώων διαχειρίζονται από τον κυνηγετικό κλάδο σε συνεργασία με αντίστοιχους επιστήμονες που τον στηρίζουν.
Η διαχείριση της φύσης όμως δεν γίνεται με το τουφέκι, ειδικά στην κρίσιμη κλιματική εποχή που διανύουμε.
Σε περίοδο κλιματικής κατάρρευσης, με τα οικοσυστήματα να βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερη πίεση από ό,τι στο παρελθόν και την αγροτική οικονομία να πλήττεται αφενός από φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες) και αφετέρου από ζημιές από υβρίδια (υβρίδια αγριογούρουνων, υβρίδια φασιανών κλπ) οφείλουμε να θέσουμε τα ακόλουθα ερωτήματα προς το Υπουργείο:
– Ποια η σκοπιμότητα απελευθέρωσης ξενικών υβριδικών ειδών σε κλειστά (νησιωτικά) ή/και ανοιχτά οικοσυστήματα.
– Ποιος αποφασίζει και με ποια κριτήρια τα είδη που εκτρέφονται και απελευθερώνονται.
– Ποιο το νομικό πλαίσιο των απελευθερώσεων και εάν αυτό έχει συγχρονιστεί με την περίοδο της κλιματικής κατάρρευσης που διανύουμε.
– Υπάρχει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τους κατά τόπους “εμπλουτισμούς” με τις εκτιμώμενες επιπτώσεις στην τοπική χλωρίδα, πανίδα και την ανθρώπινη δραστηριότητα (πχ αγροτική οικονομία);
Αναμένοντας τις απαντήσεις σας στα ερωτήματα που θέσαμε.
ΠΦΠΟ
φωτό από το διαδίκτυο