Επιστολή έστειλε η ΠΦΠΟ την Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μεσολογγίου, Υπόψη Εισαγγελέως Πρωτοδικών κας Ν***** Ε********* με θέμα το Αίτημα οριστικής αφαίρεσης ποιμενικού ζώου συντροφιάς
Αξιότιμη κα Εισαγγελέα
Επιτρέψτε μας να αιτηθούμε την οριστική αφαίρεση ενός σκύλου ιδιοκτησίας κ. Κ*******
Πριν αναφερθούμε στα πραγματικά περιστατικά θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε, ότι για το σκυλί αυτό μετά από αίτηση του Φιλοζωικού Συλλόγου Ι.Π Μεσολογγίου “H ΕΛΠΙΔΑ” εκδώσατε εισαγγελική διάταξη αφαίρεσής του, η οποία εκ των υστέρων ανακλήθηκε και το σκυλί επέστρεψε στον “ιδιοκτήτη” χωρίς να γνωρίζουμε αν υπάρχει επίβλεψη, το σημείο στο οποίο έχει μεταφερθεί και τις συνθήκες διαβίωσής του.
Όπως καλύτερα από τον καθένα γνωρίζετε η νομοθεσία μας θεσπίζει κανόνες διαβίωσης του ζώου, οι οποίοι είναι υποχρεωτικοί για τον οποιοδήποτε η μη τήρηση δε αυτών επισείει ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.
Μάλιστα το Εφετείο Κρήτης έχει επικυρώσει ένα πρωτόκολλο ευζωίας βάσει ακριβώς αυτών των κανόνων στην προσπάθεια, που καταβάλλετε από τους εμπλεκόμενους φορείς, να αλλάξει η κάκιστη συμπεριφορά που επιφυλάσσουμε στα ζώα σαν Έλληνες, γεγονός που έχει το μάλα δυσφημίσει την χώρα μας στο εξωτερικό και ειδικότερα στις άλλες χώρες της Ε.Ε, όπου και εμείς σε κράτος ανήκουμε.
Ο ιδιοκτήτης του επίδικου σκύλου δεν τηρεί καμία από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την νομοθεσία, η συμπεριφορά του δε αυτή συνιστά βάσει του νόμου 4039/12 άρθρο 20 παθητική κακοποίηση, η οποία κατά την γνώμη μας αλλά και σύμφωνα με πολλές αποφάσεις τριμελών πλημμελειοδικείων, βαριά κακοποίηση, αφού ο βασανισμός του ζώου είναι συνεχής.
Από την άλλη ο ασκών το επάγγελμα του κτηνοτρόφου είναι υποχρεωμένος να είναι μαζί με το ποίμνιό του κατά την βοσκή αυτού και να μην τον υποκαθιστά στις υποχρεώσεις του πένα σκυλί καθηλωμένο εφόρου ζωής.
Εξάλλου η ΚΥΑ υιβ/2000/1995-ΦΕΚ 343/Β/4,5,1995 στο άρθρο 1 αναφέρει.
“Ποιμενική μετακινούμενη αιγοποροβατοτροφία είναι εκείνη κατά την οποία τα ζώα μεταφέρονται, ανάλογα με την εποχή, σε χειμερινούς ή θερινούς βοσκοτόπους. Τα ζώα αυτά σταβλίζονται σε στάβλους κατά την νύχτα ή κατά την διάρκεια δυσμενών καιρικών συνθηκών, το χειμώνα και σε ανοιχτούς πρόχειρα περιφραγμένους χώρους (μαντριά) to καλοκαίρι”.
Oι ισχυρισμοί επομένως του ιδιοκτήτη του σκύλου είναι εντελώς αβάσιμα, δεν εδράζονται στην νομοθεσία και επιπλέον ελέγχεται και για το παράπτωμα της αδεσποτείας του ποιμνίου του.
Ως εκ τούτου Σας παρακαλούμε να εκδώσετε εντολή οριστικής αφαίρεσης του σκύλου και παράδοσής του στο φιλοζωικό σωματείο σύμφωνα με το άρθρο 19 του νόμου 4039/12 ως αυτός τροποποιήθηκε με τον νόμο 4235/14, ώστε το σκυλί να πάψει να βασανίζεται κατ αυτό τον τρόπο, όντας στη μέση του πουθενά, χωρίς φαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς σήμανση micro chip, όπως αρμόζει σε έμβια συναισθανόμενα και νοήμονα, τα οποία δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως άψυχα και αναλώσιμα εργαλεία, ούτε να υποκαθιστούν τις νόμιμες υποχρεώσεις του κτηνοτρόφου απέναντι στο ποίμνιό του.
Να σημειωθεί ότι το εν λόγω σκυλί βρισκόταν στο σημείο αυτό πάνω από δέκα πέντε ημέρες βάσει της παρακολούθησης μετά την διαπίστωση ύπαρξης του στο πουθενά δεμένο κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης.
Ο δε βοσκός πρέπει να είναι μαζί με το ποίμνιό του κατά την βοσκή αυτού άλλως θα πρέπει να βρίσκεται στο στάβλο κατά την νύχτα σε περιφραγμένο χώρο κατά την απουσία του βοσκού.
Ο σκύλος δεν είναι βοσκός και ο ρόλος του ποιμενικού σκύλου και παραδοσιακά αλλά και βάσει νομοθεσίας είναι μαζί με τον βοσκό κατά την βόσκηση των αιγοπροβάτων.
Ελπίζοντας, ότι θα εκδώσετε άμεσα την εντολή αφαίρεσης του ζώου, σας ευχαριστούμε θερμά.
Η Πρόεδρος |
Αναστασία Βυσσίνου Μπομπολάκη |
Η Πρόεδρος |
Σοφία Καραμούζα |